koffie zwanger zwangerschap

Koffie tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Als zwangere vrouw kun je niet voorzichtig genoeg zijn met het dieet om er voor te zorgen dat het kind gezond en wel groeit in de baarmoeder. Men zegt wel eens dat je geen koffie moet drinken tijdens de zwangerschap. Voor een echte koffieliefhebber kan dat nog wel eens een uitdaging zijn.

Kunnen zwangere vrouwen koffie drinken?

Als zwangere vrouw hoef je koffie niet helemaal uit je eetpatroon te gooien. Voorheen werd dit nog wel eens gesteld maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat een gematigde koffieconsumptie prima kan tijdens de zwangerschap.

Hoe veel koffie kan ik drinken?

Volgens de ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) is het veilig voor zwangere vrouwen om tot 200 milligram cafeïne per dag te drinken. Dit vertaald zich naar 2,5 kopjes koffie per dag. Er is geen sterk bewijs dat meer cafeïne dan 200 milligram schadelijk is voor het kind, maar ook nog niet voldoende bewijs om hier een claim voor te maken. Het wordt streng aangeraden om 200 milligram cafeïne als bovengrens aan te houden.

Tips voor koffie tijdens de zwangerschap

  • Volgens advies van de experts is 200 milligram aan cafe├»ne per dag de limit om een gezonde ontwikkeling voor jezelf en het kind te waarborgen. Houd er rekening mee dat cafe├»ne niet alleen in koffie zit maar ook in tal van andere producten, zoals energydrank, cola, theebladen, cacao.
  • Wil je comfortabel koffie kunnen drinken maar ben je bang voor de cafe├»ne? Dan kun je altijd overwegen om decaf koffie te drinken. Nog wel de smaak van koffie maar geen cafe├»ne. Het is net wat anders maar een heel goed alternatief.
  • Niet alle koffie heeft evenveel cafe├»ne. Robusta koffie heeft bijna 3 keer zoveel cafe├»ne als arabica! Mocht je normaal pittige koffie drinken met een hoog robusta gehalte, overweeg dan om 100% arabica te drinken. Arabica heeft gemiddeld 1% cafeine en robusta 2,7%. Zo kun je zelf uitrekenen hoeveel cafe├»ne in je koffie zit.
  • Als je fanatiek koffiedrinker bent is het niet leuk om in keer de koffie inname hard te remmen. Dit hoeft ook niet. Bereken voor jezelf hoeveel koffie je het liefst op een dag zou willen drinken en maak een plan hoe je af bouwt naar de gewenst hoeveelheid. Zo went je lichaam beter en is het proces makkelijker.

Op de blogpost over voedingswaarden kun je meer lezen over wat er in koffie zit.

Trek gekregen in koffie?

Bekijk het assortiment koffie in onze webshop en bestel vandaag nog!

Leuk artikel?

Lees verder in de andere artikelen op onze blog

deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email