arabica en robusta

Alles wat je moet weten over arabica en robusta koffie

Wist je dat er wel 120 koffiesoorten bestaan? Er zijn er echter twee die verantwoordelijk zijn voor 99% van de globale koffiehandel: Coffea arabica en Coffea canephora, oftewel; arabica en robusta. Van de ongeveer 120 soorten koffie zijn alleen deze twee typen geschikt voor consumptie.

Arabica

De arabica koffie heeft haar naam gekregen door haar oorsprong, helemaal terug in de 7e eeuw. De koffie trok van Ethiopi├ź naar het gebied van het hedendaagse Jemen en ‘Arabi├ź’ en kreeg zodoende de naam arabica.

Het meest belangrijke onderscheid tussen arabica en robusta koffie zijn de verschillende hoogtes waarop ze groeien. Arabica koffie groeit gemiddeld op hoogtes van ongeveer 1500 meter. De hoogtes kunnen wel oplopen tot 2600 meter hoog!

De koffieplant gebruikt cafeïne als een natuurlijk middel om zichzelf te beschermen tegen insecten en ziektes. Omdat de arabica bonen op zeer hoge hoogtes groeit, heeft deze van nature minder cafeïne nodig. In arabica koffiebonen zit ongeveer 1% cafeïne. Zo zit er in een normaal kopje arabica koffie met 8 gram koffie ongeveer 80 milligram cafeïne. Het voedingscentrum raad aan dagelijks niet meer dan 400 milligram cafeïne in te nemen. Zo word er op hun website gesteld dat 400 milligram cafeïne gelijk is aan 5 kopjes koffie. Dit zijn dus kopjes Arabica koffie.

De smaak van arabica koffie word vaak omschreven als delicaat, zoet en hartig. Vaak word de smaak geassocieerd met tonen van suiker en chocolade.

De boon zelf is te herkennen door haar langwerpige vorm. Verder is de boon ongebrand grijs en licht groen van kleur. Een ongebrande arabica boon herkennen is moeilijk, zelfs met ervaring.

Robusta

Waar de arabica bonen heel hoog groeien, groeien robusta bonen juist op normale en lage hoogtes. Dus ‘gewoon’ op zeeniveau.

Omdat normaal zeeniveau heel toegankelijk is voor insecten, en dus ziektes, hebben robusta koffieplanten meer cafeïne nodig om zich te beschermen tegen deze gevaren. Zo zit er in robusta koffie gemiddeld rond de 2,7% cafeïne. In een kopje koffie vol met robusta betekend dat dus ongeveer 220 milligram cafeïne. Dat is bijna drie keer zoveel als een kopje arabica koffie!

De smaak van robusta is bitter, sterk en minder verfijnd. Er zit kracht en pit in robusta, vooral ook door de cafeïne. De smaak van robusta word geassocieerd met tonen van bitter fruit en pure chocolade. Al is de smaak van robusta niet spannender dan een arabica, het produceert wel een betere crema (cremelaag).

De robusta boon is te herkennen door haar ronde vorm. Verder is de boon vaak licht bruin van kleur.

Arabica en Robusta: het verschil

Er kan niet gezegd worden dat een van de twee daadwerkelijk beter is. Soms word er wel eens gesteld dat Arabica koffiebonen superieur zijn ten opzichte van Robusta koffiebonen, maar dat is helemaal niet zo. Koffieculturen die de voorkeur geven aan sterkere koffie zullen eerder geneigd zijn om voor Robusta bonen te kiezen. Van de twee is wereldwijd de arabica type het populairst met een meerderheid van 60%.

Op de pagina van onze koffies kun je per koffie zien of deze arabica of robusta is. Tevens zie je bij de blends wat de samenstelling is tussen de twee typen koffie.

Trek gekregen in koffie?

Bekijk het assortiment koffie in onze webshop en bestel vandaag nog!

Leuk artikel?

Lees verder in de andere artikelen op onze blog

deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email