Eigen koffiemerk beginnen

Een goed eigen koffiemerk beginnen? In 5 stappen uitgelegd

Tegenwoordig zijn er duizenden koffiemerken om uit te kiezen, letterlijk. Koffiemerken speciaal voor op kantoor, in het restaurant of café, of voor de wederverkoop. Als je strategie erg gericht is op jouw identiteit, dan kan het dat je je nooit 100% zal kunnen identificeren met een ander koffiemerk. Het heeft nu immers een andere uitstraling dan jouw eigen merk, hoe dicht het ook in de buurt komt. Voor horeca kan dit vooral belangrijk zijn, gezien de prominente rol van koffie in cafés en restaurants. Des te groter is de behoefte van een koffiemerk met jouw eigen merk op de voorkant en een koffiesmaak die past bij de eigen identiteit.

Bij Livello Coffee is het mogelijk om zo’n een eigen koffiemerk te beginnen. Maar wat is er precies nodig voor een eigen koffiemerk? En hoe gaat het in zijn werk? In dit artikel leggen we de stappen uit die nodig zijn om een eigen koffiemerk te starten. Bij elke stap wordt je uiteraard vakkundig begeleid door Livello Coffee.

Stap 1: Denk je koffieconcept uit

Een belangrijke stap om te nemen voordat je begint aan je eigen koffiemerk is bedenken hoe het koffieconcept eruit moet komen te zien. Dit lijkt voor de hand liggend, maar er komt toch meer bij kijken dan je zou denken.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

 • Welke uitstraling moet de verpakking hebben?
 • Welke smaakbeleving wil ik creëren met de koffie?
 • Wie is de doelgroep die mijn koffie zal drinken?
 • Hoeveel verschillende smaken wil ik aanbieden?

Stap 2: Vertaling van het koffieconcept naar de koffiebonen

Wanneer we het koffieconcept hebben uitgedacht zal het makkelijker zijn om de juiste koffiebonen te selecteren. Hierbij kijken we naar de smaakbeleving die je wilt creëren. Is de koffie voor sporters? Dan wil je waarschijnlijk veel caffeïne en een sterke koffie. In dit geval kijken we vooral naar 100% robusta opties. Gaat het om een café of restaurant? Dan wil je waarschijnlijk bonen voor de cappuccino en bonen voor de koffie. Wellicht een mix van arabica en robusta, met daarnaast een 100% arabica variant.

Er is van alles mogelijk. We kunnen zelfs een nieuwe blend creëren om de juiste smaak te vinden.

 • Hoe sterk of mild moet de koffie zijn?
 • Is er een voorkeur voor oorsprong van de koffie? Bijv. Zuid-Amerikaanse blend of koffiebonen uit Afrika
 • Naar welke smaak ben je op zoek met de koffie? Bijv. fruitig, noten, chocolade etc.

Coffee & Health heeft een overzichtelijk ‘Coffee Taste Chart‘ ontwikkeld om een beeld te schetsen van de verschillende koffie smaken en aroma’s.

Stap 3: Ontwerp van de koffieverpakking

Het ontwerp proces voor de verpakking kun je volledig overlaten aan Livello Coffee, of zelf (laten) doen.

Het is belangrijk om alle belangrijke informatie te vermelden en tegelijkertijd de uitstraling te behouden die je wilt bereiken met de koffieverpakking. Wettelijk gezien is het verplicht om de houdbaarheidsdatum en hoeveelheid koffie in de verpakking te vermelden.

Verder kun je nadenken over het volgende:

 • Logo
 • Begeleidende tekst
 • Branding
 • Oorsprong van de koffie
 • Verhouding arabica/ robusta
 • Smaaktonen van de koffie

Je kunt de verpakking druk en gezellig maken, maar ook simpel en minimalistisch. Ook hiervoor kijken we weer naar stap 1 en het koffieconcept als een geheel.

Stap 4: Proeven van de koffie

Zodra de koffie is geselecteerd en de verpakking is ontworpen, produceren we een aantal samples. Wil je een eigen koffiemerk beginnen dan moet je eerst natuurlijk wel je product testen en evalueren. We sturen de samples op (of je komt langs) en je gaat de samples bekijken en proeven.

Is de koffie goed en ziet het er goed uit? Dan kunnen we door! Zo niet, dan gaan we terug naar de tekentafel en implementeren we de feedback.

Stap 5: Inrichting van het koffieconcept

Als alles akkoord bevonden is, is het tijd om het koffieconcept in te richten. Hierbij komen vragen naar boven zoals:

 • Welke verpakkingen wil je aanbieden? Bijv. 1000 gram, 500 gram, 250 gram
 • Wat heb je verder, naast koffiebonen, nodig voor een succesvol koffiemerk?
 • Welke kennis heb je nodig?

That’s it! Je hebt nu een eigen koffiemerk en je kan deze nu officieel serveren of verkopen. Informatie over een eigen merk koffie vindt je ook op onze pagina Private label koffie.

Ook een eigen koffiemerk beginnen? Neem contact op!

Trek gekregen in koffie?

Bekijk het assortiment koffie in onze webshop en bestel vandaag nog!

Leuk artikel?

Lees verder in de andere artikelen op onze blog

deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email